27 rujan

Trigger point (Trigger točke)

Ti bolni okidači su zapravo hiperiritabilne točke u zategnutim mišićnim snopovima koji uzrokuju prenesenu bol na udaljenom mjestu ili bol lokalno u samoj točci. Obično su veličine iglene ušice pa sve do veličine graška. Nije ih uvijek lako pronaći. Mogu biti posljedica akutnog (sport) ili kroničnog preopterećenja mišića, anatomskih anomalija, psiholoških faktora (stres, strah), kroničnih infekcija, poremećaja metabolizma (nedostatak vitamina C i B6) ili su rezultat prekomjerne konzumacije kave ili alkohola.

Trigger točke mogu biti aktivne i latentne. Aktivne bole cijelo vrijeme – i u mirovanju, odašilju prenesenu bol u drugi dio tijela što može rezultirati lančanim aktiviranjem latentnih trigger točaka. Latentne ne uzrokuju prenesenu bol već lokalnu – kada ih se pritisne ili pri naporu kada se mišić koji je zahvaćen njima aktivira. Mogu postati i i aktivne TrP, a aktivne se mogu vratiti u latentne.

Svojstvo trigger točaka da u aktivnom stanju “odašilju” bol u drugi dio tijela je također zanimljivo. Naime, živci koji javljaju osjećaj boli u par mjesta u tijelu se kod kralježnice spajaju u jedan veći živac, prije nego se nastavljaju protezati prema mozgu. Kako se ti signali spajaju, skroz je moguće da dolazi do pogrešnog dojma od kuda je originalan izvor boli. Dakle, nije da trigger točke doslovno fizički šalju bol na drugo mjesto, nego je naša percepcija takva.

Simptomi
Akutne trigger točke mogu uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bolove u sinusima i donjoj čeljusti, lokalne i udaljene boli u vratu, raznim dijelovima ekstremiteta, prsištu i trbuhu, kralješnici i leđnoj muskulaturi, mogu biti uzrok problema u području genitalija, a neliječenjem mogu nastati asimetrije lokomotornog sustava i njene još veće posljedice, kao i poremećaj koordinacije i ravnoteže.
Trigger točke ponekad uslijed pritiska na živac koji prolazi u blizini mogu uzrokovati i jače bolove i trnce kao što je to slučaj kod piriformis sindroma. U ovom slučaju je klinička slika slična lumboishialgiji.
Simptomi triger pointa mogu biti uzroci krivih početnih dijagnoza kao što su akutne traume, upale, degenerativna i tumorska oboljenja.