Masaža je jedna od najstarijih tehnika koja se od davnina primjenjuje u medicinske, relaksirajuće i kozmetičke svrhe. Vrste i tehnika masaža uglavnom se razlikuju s obzirom na to iz kojeg im se razloga pristupa. Premda danas postoje različiti aparati za masažu ručna masaža je zasigurno najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu.

U Fizioteapiji Abargo provodimo medicinsku masažu, sportsku masažu i ručnu limfnu drenažu te je provode isključivo fizioterapeuti.

Medicinska masaža se služi nizom sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipuliranja tjelesnim tkivima (kožom, potkožjem, mišića i mišićnom fascijom). Masaža se izvodi rukama u svrhu izravnog ili neizravnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te crikulaciju krvi i limfe.

Sportska masaža služi za prevenciju i lječenje ozljeda sportaša. Postoje različite podjele sportske masaže. Najjednostavnija podjela je prema vremenu kada se izvodi u odnosu na trening ili natjecanje. Prema tome primjenjuje li se masaža prije ili poslije treninga/natjecanja dijeli se na pripremajuću (izvodi se 30 min – 24 sata prije treninga ili natjecanja) i odmarajuću (provodi nakon treninga ili natjecanja s ciljem bržeg oporavka od napora).

Ručna limfna drenaža (RLD) je tretman u kojem se laganim pritiscima ruku tretira tijelo kako bi se limfa potisnula i uklonila kroz vene. Limfa prenosi hranjive tvari i kisik iz krvi do svake naše stanice, a na povratku sakuplja štetne tvari i vraća se u krvotok. Zadatak drenaže je da limfu ukloni kroz vene do bubrega koji će preuzeti štetne tvari iz limfe i putem mokraće izbaciti ih iz organizma.