27 rujan

Trigger point (Trigger točke)

Ti bolni okidači su zapravo hiperiritabilne točke u zategnutim mišićnim snopovima koji uzrokuju prenesenu bol na udaljenom mjestu ili bol lokalno u samoj točci. Obično su veličine iglene ušice pa sve do veličine graška. Nije ih uvijek lako pronaći. Mogu biti posljedica akutnog (sport) ili kroničnog preopterećenja mišića, anatomskih anomalija, psiholoških faktora (stres, strah), kroničnih infekcija, poremećaja metabolizma (nedostatak vitamina C i B6) ili su rezultat prekomjerne konzumacije kave ili alkohola.

27 rujan

Fascije

Što su fascije?
Fascija je prije svega ovojnica, kompleks membrane vezivnog tkiva koje čine trodimenzionalnu mrežu u našem tijelu. Ona se proteže i obmotava čitavo tijelo, mišiće, kosti, zglobove, živce, organe i sustave organa, i na taj način čini jedinstvenu cjelinu. Studije su pokazale da fascija sadrži veliki broj receptora koji snažno utječu na neuro-mišićnu fiziologiju. Fascija reagira na fizičke podražaje kao što su razne ozljede, ali i na negativne misli, emocije, stresove. Sve te informacije ona registrira i pamti u svom tkivu u vidu skupljanja.

27 rujan

Neurodinamika

Bolovi duž noge ili ruke uzrokovani su podraživanjem tj. pritiskom na živac. Dolazi do upale i jakih bolova pri kretanju ili hvatanju. Nekada tegobe uzrokuju živci kada pojedina živčana vlakna ne kližu jedno među drugim ili među mišićima, krvnim žilama i ostalim mekim strukturama.