27 rujan

Fascije

Što su fascije?
Fascija je prije svega ovojnica, kompleks membrane vezivnog tkiva koje čine trodimenzionalnu mrežu u našem tijelu. Ona se proteže i obmotava čitavo tijelo, mišiće, kosti, zglobove, živce, organe i sustave organa, i na taj način čini jedinstvenu cjelinu. Studije su pokazale da fascija sadrži veliki broj receptora koji snažno utječu na neuro-mišićnu fiziologiju. Fascija reagira na fizičke podražaje kao što su razne ozljede, ali i na negativne misli, emocije, stresove. Sve te informacije ona registrira i pamti u svom tkivu u vidu skupljanja.

Fascija je građena u nekoliko slojeva i između svakog sloja nalazi se tekućina koja omogućava da slojevi međusobno klize. U idealnom stanju fascija je glatka, mekana, klizi lagano dozvoljavajući pokret u svim pravcima i istezanje tkiva u punoj dužini. Ona je snažna, brže se kontrahira i neovisno od mišića koji okružuje, osjeća, stvara otpor pri istezanju i štiti tkivo.

Kada ograničenja prijeđu određeni prag tolerancije zbog manjka aktivnosti, kroničnog stresa, ozljede, loše posture, fascije mijenjaju svoju elastičnost, postaju krute, podsjećajući na nit koja sd izvukla iz džempera, te mogu negativno utjecati na normalnu funkciju mišića, zgloba ili tijela. Ponekad skupljanje fascije kao reakcije na stres u jednom dijelu tijela uzrokuje bol u udaljenoj regiji (problem sa želudcem izaziva bol u ramenu), pa tretiranje samo bolnog područja neće dati dugotrajne rezultate ili riješiti postojeći problem u tijelu.

Tehnika Miofascijalnog oslobađanja – Myofascial Release (MFR) tretmani
MFR je tehnika koja podrazumijeva veliku upotrebu ruku pri tretiranju bola gdje je svaki tretman zasnovan na jedinstvenosti pokreta terapeuta i tijela klijenta. Svakom pacijentu se pristupa individualno, tretman se kreira za njegove potrebe Koriste se različite vrste pokreta, počevši od nježnih masaža koje se izvode upotrebom samo nekoliko prstiju, do dubinskih masaža tkiva, koje su također veoma nježne, ali vrlo efikasne kod tretiranja bolova kao što je artritis. Ovi pokreti namijenjeni su opuštanju skupljene fascije i njenom vraćanju u normalno stanje. Tretmani skoro uvijek traju jedan sat i provode se nekoliko puta, sve dok bol ne prestane. Pacijent je obučen, ne koristi se ulje niti bilo koje drugo kontaktno sredstvo. Tretmani su veoma opuštajući, toliko da većina klijenata utone u san. Drugi, odlaze veoma opušteni i potpuno oslobođeni bola. Međutim, postoje i oni kod kojih se neko vrijeme javlja pojačan intenzitet bola koji rijetko traje duže od jednog dana, a nakon toga bol potpuno nestaje. Postoje i oni koji prijavljuju promjenu emocionalnog stanja (uglavnom u pozitivnom smislu) pošto se smanjuje stres uzrokovan bolom. Obično je potrebno nekoliko tretmana da bi bol potpuno nestala, a ukoliko preskačete tretmane, bol se može vratiti i to u gorem obliku. Što je klijent duže bio izložen bolu to će biti potrebno više tretmana. Osim oslobađanja od bola, MFR pomaže pravilno držanje tijela i povećava pokretljivost. MFR je ugodna, opuštajuća, sigurna i vrlo učinkovita manualna tehnika. Ona koristi specifičan, vrlo blag pritisak i podrazumijeva primjenu različitih vrsta pokreta kroz dodir ruku terapeuta u cilju da se eliminira bol i povećati pokretljivost i oslobodi zarobljena informacija u fascije.

Savjetuje se i uzimanje velike količine tekućine nakon tretmana, najbolje vode, kako bi se ublažili nuspojave i kako bi se tijelo očistilo od toksina. Tretmanom fascija izbacuje toksine i vodu koja se unutra zadržala, a to može dovesti do mučnine i slabosti organizma koje klijenti osjećaju nakon tretmana. Program tretmana se mijenja i napreduje u skladu sa povratnom informacijom pacijenata.

Kome je namijenjen ovaj pristup liječenja?
Ovi tretmani se preporučuju pacijentima koji zbog kronične boli koriste puno lijekova, kod boli u leđima, vratu, zdjelici i svim zglobovima, kod glavobolja, sportskih ozljeda, kroničnog umora, bolnih ožiljaka, anksioznih i depresivnih stanja, poboljšava pravilnog držanje tijela (kifoze i skolioze ) i poboljšava rad svih unutarnjih organa.